Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Για την ελληνική σημαία είχαμε μιλήσει τον Οκτώβριο που είναι και η γιορτή της σημαίας.Με αφορμή,όμως,την Εθνική μας Επέτειο ξαναθυμηθήκαμε κάποια πραγματάκια ( σχήμα,χρώματα,από που προέρχονται τα χρώματά της,εθνικό σύμβολο κ.τ.λ.)

Φτιάξαμε την ελληνική σημαία δουλεύοντας περισσότερο τα Μαθηματικά και τη Γλώσσα αυτή τη φορά.

Μετρήσαμε τις λωρίδες 9 συνολικά,συγκεκριμένα 5 μπλε και 4 λευκές.Έτσι λοιπόν μετρήσαμε και πήρε ο καθένας όσες λωρίδες χρειαζόταν για να φτιάξει τη σημαία του.
(τις λωρίδες τις είχα κόψει εγώ περισσότερο από θέμα χρόνου.Άλλωστε κάνουν τόσα πράγματα μόνα τους τα παιδιά,δε νομίζω πως είναι τόσο τραγικό να συμμετέχουμε κι εμείς κάπου κάπου...)



Στη συνέχεια κάθε παιδάκι έγραψε σε μικρά τετράγωνα χαρτάκια τους αριθμούς από το 1 - 9 και τα κόλλησε με τη σειρά σε κάθε λωρίδα.






Αναρωτηθήκαμε για ποιό λόγο οι λωρίδες είναι 9 κι όχι 10 ή 20 ή 5..

Διάβασα συλλαβιστά τη φράση
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ
χτυπώντας παράλληλα παλαμάκια και τους ζήτησα να μετρήσουν τα παλαμάκια.Μέτρησαν 9 χτυπήματα κι αφού κάναμε την επαλήθευσή μας μετρώντας για άλλη μια φορά τα παλαμάκια καταλάβαμε για ποιο λόγο οι λωρίδες της σημαίας μας είναι 9.
Χτυπήσαμε όλοι μαζί σε παλαμάκια τις συλλαβούλες της φράσης και στη συνέχεια τις τοποθετήσαμε σε μια μεγάλη σημαία.



Τέλος,τους έδωσα τη φράση την οποία είχα πληκτρολογήσει στον Η/Υ,έκοψαν τις συλλαβές και τις κόλλησαν μια μια με τη σειρά πάνω στη δική τους σημαιούλα.




Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό.


  

8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία δραστηριότητα Ελένη!!!Συμφωνώ απόλυτα με τις κομμένες λωρίδες στη συγκεκριμένη φάση, αφού ο στόχος σου εδώ ήταν η γλώσσα και τα μαθηματικά. Αν τους έδινες και να τα κόψουν θα έτρωγες πολύ χρόνο και όταν θα έφτανες στο κύριο μέρος της δραστηριότητάς σου τα παιδιά θα ήταν κουρασμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΛΕΝΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΝΑΤΕ ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ...ΚΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Ελένη με την ωραία σου δραστηριότητα! Πραγματικά δημιουργικό και διδακτικό μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή